15.4.2017

Ranskalainen pannukakku


 Ranskan Limousista nimensä saanut Clafoutis eli rankalainen pannukakku tai -piiras avasi pääsiäisemme. Meidän Clafoutis taikina rakentui rahkasta, upotettaviksi ainesosiksi valikoituivat aprikoosit ja pakastevadelmat. Makuaineita vaihtamalla tämä herkku on raikas ja keveä, sopii mainiosti tulevien kesäiltojen tarjottavaksi. Raikkautta tuo ehdottomasti rahkaisuus taikinassa, joka ei tutkiskeluni mukaan olekaan tyypillistä tässä jälkiruoassa. Vahva suositus.

Reseptin pohjan nappasin Kodin Kuvalehdestä. Koska taloudessamme on pähkinäallergikko vaihdoin reseptissä olleen pähkinäjauhon samaan määrään keksinmurua tuomaan samaa struktuuria ja purutuntumaa mitä pähkinällä haettiin taikinaan. (Kyllä Hans olisi nyt tyytyväinen, tuo purutuntumaa vaaliva tv-kokkimme) Keksimuruja ei kannata antaa murskattavaksi apukokille, sillä mortteli, keksi ja apukokki tarkoittavat yhdessä liian jauhoista lopputulosta. Ensikerralla kokeilen jotakin muuta keksiä ja jätän keksimurun karkeammaksi. Jotta herkkuun onnistutaan saamaan hyvät paistopinnat, tarvitsee clafoutis uuninkestävän paistovuoan tai paistinpannun. Vuoassa kannattaa olla reunaa, clafoutis on kohoavaa sorttia. Väittivät ohjeessa, että clafousis onnistuu myös suureen irtopohjavuokaan. Kannattaa kokeilla, epäilen kuitenkin, että pannukakunpohja ei tule samanlaiseksi, koska paistovuoan tai paistinpannun oma kuumenemisominaisuus ei ole samanlainen irtopohjavuokassa.

Tai ehkä tämä oli vain se tekosyy käyttää ja kokeilla uutta Rotisser -paistovuokaa, jonka ostin Iittalan Iik -päiviltä. Monesti olen ruokakirjojani selatessa törmännyt resepteihin, joiden tekoon tarvitaan lieden sekä uunin käyttämistä, mielellään vielä samassa astiassa, jotta maku olisi taivaallinen. Keittiöremontin yhteydessä meille asennettiin induktioliesi. Tämä nopeasti lämpiävä liesi, asettaa näköjään haasteita kattilafirmoille. Meillä on ollut saman sarjan paistinpannu käytössä jo jonkin aikaa, joten tiesin mitä uusia mahdollisuuksia paistovuoka minulle keittiössä tarjoaisi. Nyt kun tuote oli alessa Iik -päivillä, tiesin mitä halusin.

Toinen vahva suositus tulee reseptiin kuuluvalle kastikkeelle. Hyvä kastike makealle piiraalle syntyy purkista rahkaa, joka notkistetaan 1 dl kuohukermaa ja makeutukseksi 0,5 dl juoksevaa hunajaa. Nam!- Nestori -

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti