18.9.2018

Ihmemaan ukkelit ja koirapäät Sinkassa

Keravan taidemuseo Sinkan huoneet ovat tänä syksynä Liisan Ihmemaa. Sen sijaan, että olisi tehty eri Liisoja ihmemaissa, Herttakuningattaren myötäilevää hovia ja teekutsuja otsikko onkin mielentila ja tapa tehdä taidetta. Paino on enemmän ihmemaassa, kuin Liisassa tai Lewis Carrollin luomassa tarinassa. Näyttelyn teemaa ei ole yritetty venyttää poliittiseksi, eikä väkisin vääntää tämän hetkisen maailman ongelmiin, vaan on luotettu siihen outoon maailmaan, joka parhaimmillaan on todellisuuspakoa. Näyttely antaa luvan jokaiselle taiteilijalle esitellä oma ihmemaansa, oman taiteensa kautta ja tämä tekee tästä näyttelystä näkemisen arvoisen, kerrankin on tilaa yksittäisen taiteilijan tulla esille ja ottaa tilansa. Näyttelyn taustaäänenä soi Tommi Toijan veden lirinä.

Sinkka on viime vuosina tullut meille tutuksi ja muodostunut yhdeksi suosikiksi monipuolisen tilan ja hyvien näyttelyiden vuoksi. Tästä näyttelystä olimme kovin innoissamme jo etukäteen, sillä sen taiteilijoissa on monta meidän suosikkia ja sellaisten perässä sitä kulkee minne tahansa, varsinkin kun on vähän museohullu.

Näyttelyn ovat kuratoineet yhdessä Veikko Halmetoja ja taidemuseon johtaja Arja Elovirta. Näyttely on onnistunut, se yllättää kulman takaa silmiä särkevän pinkillä koiraeläimellä ja vie matkalle jäkälän peittämään maahan, jossa tuohen takaa kasvaa hahmo ja jäniksellä on kissan viikset. Tähän näyttelyyn on rakennettu sisään monta matkaa. Ja vaikka sanonkin näyttelyn olevan eskapistinen ei se ole mikään pelkkien kauniiden ja helppojen teosten hilpeä kokoontuminen, vaan kyllä ihmemaassakin on nurja puolensa, veri valuu ja yksi jos toinenkin on masentunut. Vie itsesi Keravalle ja anna Keravan yllättää, siellä on muutakin kuin vankila ja asema.


-Tuija-


Kuvien taiteilijat:
1.Emma Ainala
2.Mia Hamari & Tommi Toija
3. Kim Simonsson & Ilona Cutts
4. Kim Simonsson & Mia Hamari
5. Ilona Cutts


Lisää luettavaa: Simonssonista vuonna 2014  
Mia Hamari Hämeenlinnassa 2017 
Museokorttihysteriaa vuodelta 2017


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti