21.6.2019

Salainen arboretum

Ennen Purnun avajaisia päätimme löytää salaperäisen Hörtsänän arboretumin Orivedeltä. Suhtauduin omaan ideaani pienellä varauksella, sillä isolta tieltä juuri oikealle pikkutielle kääntyminen ei aina ole niin yksinkertaista ja salaperäiset paikat eivät ilmoita itsestään suurin kuohuin. Olin valmistautunut eksymään, mutta ihme kyllä löysimme itsemme oikeasta paikasta. Hörtsänän arboretum sai ansaittua huomiota Ylen Egenland-ohjelman käytyä paikalla. Luultavasti moni päätyykin paikalle nähtyään ohjelman tai luettuaan tämän artikkelin. Mekin innostuimme, sillä unohtunut puutarha sanaparina saa uteliaan kasvimielen kuvittelemaan satumaailmoja ja onhan Herra Löytämön elämän suurin haave perustaa arboretum.

Kyllä satu meitä odottikin peltotien päässä puiden katveessa, verenimijäin tanssi, saattoi olla sen sadun nimi. Mutta jotakin lumovoimaa paikalla tosiaan oli, sillä vaikka naama ja kädet olivat kansoitetut lentävillä neuloilla pystyi silti kuvittelemaan kuinka hienolta paikka on loistonsa aikana näyttänyt ja miten viehättävä se toisaalta on nytkin, sillä keskeneräisyys on kaunista, eikä luonnolle voi asettaa aikataulua, kun puun aika on päättynyt sitä eivät ihmeet pelasta ja kun vuorikaunokki johonkin haluaa se sinne menee.

Ihmisen kädenjälki näkyy parhaiten käytävillä ja perennapuutarhassa, joka on alueen keskellä. Puut elävät enemmän omaa elämäänsä, osa on jo kunnioitettavan suuria, eikä niitä tarvitse olla kaitsemassa jatkuvasti. Alueella on lukuisia kiviportaita ja ne korostavat paikan ainutlaatuista henkeä. Tämän sadun keskellä unohtaa olevansa siellä missä on, aivan autoja humisevan tien vieressä, muutaman kilometrin päässä Oriveden keskustasta ja aikakin jollain tavoin katoaa tai muuttaa muotoaan.


On mielenkiintoista jäädä seuraamaan mitä seuraavina vuosina tapahtuu, paikka ei nuku enää unohduksessa, vaan vieraskirjassa on puumerkkejä liuta. Työ ei helposti lopu ja mikäli paikalla ahertaa edelleen vain yksi puutarhuri voi paikan maaginen luonne todella säilyä, sillä yksi ihminen lapioineen ei ehdi joka nurkkaan. Alueella on kunnostuksen alla oleva puutarhurin punainen tupa, joka näkyy kuvissakin, mutta itse puutarhuriin emme törmänneet. Suosittelemme kohdetta kasviuteliaille, seikkailua pelkäämättömille katveessa viihtyville. Tämä ei ole mikään teennäinen ideapiha, jossa käyskennellään hepeneissä eväskori käsivarrella, täällä voi kokea oikean salaperäisyyden.


-Löytämön Tuija-


Hörtsänän arboretum, Onnistaipaleentie 11, 35300 Orivesi. Kun löydät itsesi kodalta olet perillä, jatka siitä jalan, vieraskirja löytyy opastaulun laatikosta, muista merkitä siihen käyntisi.2 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Mee ihmeessä. Auto kyllä pitää ehkäpä olla, mutta jos on reipashenkinen, niin kyllä sen matkan keskustasta käveleekin, on siinä matkan varrella kirppis ja leipomo, missä voi pitää tauon.

      Poista